TUTORIAL

1. Png kép készítése egyszerűen és gyorsan Photoshop CS6-tal

A progit letöltheted innen: 

http://www.4shared.com/rar/c6S49CQu/PhotoshopPortable.html

 A programot nem kell telepíteni, mert portable verzió - csak a kicsomagolás után erre az ikonra kattintva elindítani

éa  a magyar nyelvet kiválasztani, és máris használható.
Aztán először is ismerkedj a  bal oldalon lévő munkaeszközökkel, ha még nem használtad ezt a progit!


A KÉP KIVÁGÁSÁNAK MENETE:

1.

            Kiválasztod a varázspálca eszközt a bal oldali eszköztárból – fentről a negyedik. Jobb klikkel lehet előhívni, ha a gyors kijelölőt akarnád esetleg. De maradjunk a varázspálcánál, mert egyszínű háttérnél ez a legjobb.


Én általában a 20-as tolerancia értéket használom, és ezek vannak bepipálva fent:


2.

           Szépen kattintgatsz úgy, hogy közben nyomod a Shift-et, mert a Photoshopban így kell a varázspálcánál. Ha mindent kijelöltél, akkor fent a Kijelölés menüben kiválasztod a Fordított kijelölést.

Ezt látod akkor:

3.

            A fenti képen fehér nyíllal jelöltem jobb oldalon lent a Rétegmaszk hozzáadása ikont, erre klikkelsz, és akkor tulajdonképpen ki van vágva a képed, íme az átlátszó háttér:

        És ott a kis maszk ikon is, nálam most ki is van jelölve, látod a kis fehér szegélyt körülötte. Egyszerűen a bal egérrel lehet kijelölni. Utána ezen a kis maszk bélyegképen szintén a bal egérrel KETTŐT KATTINTVA lehet előhívni a szegély finomítását – hiszen ha aláteszel egy sötét hátteret ennek a kivágásnak, akkor látod, hogy bizony vannak fehérségek benne, főleg a hajnál. Szóval a kettős kattintás után ezt látod:

 
 4. 
Bekarikáztam fehérrel, hogy a Szegély maszkolását kell kiválasztani, ekkor előjön a Szegély finomítása ablak:

 

  De alatta ott van még az előbbi ablakocska is, és a kettő együtt nagyon zavaró,
 ezért a kis feketét nyugodtan be lehet zárni, fehérrel karikáztam, oda katt, és eltűnik:
  
Most ennél a képnél ezeket a beállításokat használtam, amit a képen látsz (4. kép) – és általában csak a Szegély eltolásán szoktam változtatni kisebbre vagy nagyobbra, illetve a Sugárnál nem mindig hagyom nullán, van, hogy 0,2 – 0,5-t használok. Kitapasztaltam, hogy az Intelligens sugarat sem kell bepipálni, anélkül jobb.A legjobb persze, ha magad próbálgatod ki a legmegfelelőbb értékeket - ehhez ugyan idő és türelem kell:))
5. 
            Na szóval, ha beállítod az értékeket, akkor jön a hajnál a fehérségek eltüntetése az előbbi képen (4. kép) pirossal jelölt eszközzel. Pirossal jelöltem azt is, hol lehet az ecset méretét beállítani, illetve változtatgatni. Először kicsivel 2, 3, 5, majd a végén általában 10-essel szoktam festegetni, ahol kell.

    6.
      Ha úgy gondolod, hogy jó, akkor kiválasztod kimentnek az Új réteg rétegmaszkkal-t, ezt is pirossal jelöltem – majd leokézod:


 7. 
Végül jobb klikk a rétegmaszk kis bélyegképén, és kiválasztod a Rétegmaszk alkalmazását
 

8.
Azonban általában még van korrigálni való a képen a szegély finomítása után is, ezért mielőtt alkalmaznánk a rétegmaszkot, fehér és fekete ecsettel festegetve tökéletesítjük a kivágásunkat. Ha ugyanis a maszk ikonocskánk ki van jelölve, akkor a maszkon dolgozhatunk, és ilyenkor csak ez a két szín használható: (eszköztár legalján látható a bal oldalon)


A nyíllal lehet váltani a színek között. Fehér színnel hozzáadhatunk a maszkhoz, a feketével pedig elvehetünk belőle.
A rétegeknél legalul található az eredeti kép, amin jól láthatjuk, hol kell esetleg javítanunk.

**********

Az előbb leírt lépések 3. pontja helyett a kijelölés után rögtön lehet a Szegély finomítását is kérni vagy a menüből (Kijelölés / Szegély finomítása), vagy a legfelső eszköztárból - és talán így egyszerűbbnek is tűnhet az egész:

Ezután úgy dolgozunk, ahogyan a 4. ponttól kell.

********** 
A Varázspálca kijelölő eszköz persze csak akkor jó, ha egyszínű a háttér, amiből ki akarunk vágni, egyéb esetekben a Gyors kijelölőt illetve a Lasszót célszerű használni - és ezeknél nem kell a fordított kijelölést alkalmazni, mert általuk maga az alak jelölődik ki, nem a körülötte lévő, mint a varázspálcánál. A gyors kijelölő pontosan úgy használható, mint amikor az ecsettel dolgozunk, lehet az ecsetméretet is szabályozni, amekkorára szükségünk van. Ha nagyon kiszaladunk a kijelöléssel, akkor az ALT billentyű lenyomásával tudunk elvenni belőle.
Persze a Photoshopban lehet még kiválasztani színek alapján is, lehet alkalmazni a háttér radír eszközt is, de szerintem az előbb említett 3 kijelölőt váltogatva nagyon jól el tudunk boldogulni. Én mindig csak a gyors kijelölőt és a varázspálcát használom egyébként.

*********

Nem szabad megijedni, ha esetleg bonyolultnak tűnne ez az egész a leírás alapján, mert ha az ember kitapasztalja a legmegfelelőbb beállításokat, akkor pár perc alatt kész van egy png, hála a kis okos Photoshopnak:))) 
7 megjegyzés:

 1. Nagyon jó a leírás Orsika! Köszönöm:)

  VálaszTörlés
 2. Drága Orsika! Nagyon köszönöm a leírást.Gyakorolgatok ,még gyengécskén ,de talán bele jövök.Hála neked.Puszillak.Erzsike

  VálaszTörlés
 3. Örülök Erzsikém, puszika:))

  VálaszTörlés
 4. Köszi a progit, de nekem az Angol nyelvre kellene átálitani, de nem tudom hogy kell... Tudsz e segiteni?
  Puszi.
  Etelka

  VálaszTörlés
 5. koszonom en is a progit es a leirast

  VálaszTörlés
 6. Спасибо,прекрасное объяснение...

  VálaszTörlés